1.pandemi öncesi dünya hali neydi ?
2.pandemi sonrası dünyada güçlenen dünya eğilimleri ne oldu ? 10 emir gibi bilgi adına ‘’buyruklar’’ yağıyor, sağduyu zemini kayıp… // dün gece açıklanan db raporu : 2020’de 170 üyeli dünya % 5.2 küçülecek, bu 80 yılın en kötü resesyonu..
+
2.1.evet, önce ‘’ Minsky Moment ‘’ yaşandı, önce dünya ekonomisi durdu. sonra bu salgın demokrasiyi kemirdi,100’e yakın ülke temel hakları askıya aldı,63 ülke resmen iptal etti, ilginçtir bu işi yapanlar salgın mücadelesinin en başarısız ülkeleri oldu ( ne yazık ki g.kore ve y.zelanda örneklerinden daha fazlası olmadı).
2.2.dünyaya 6 trilyon $ pompalandı ama bunlar . yaşanırken parasal gevşeme, yönetenlerin yeni bir politika kaldıracı oldu, dirijizm (dikte eden) devlet bir kez daha öne çıktı.
2.3. dani rodrik ‘in yerinde anlatımıyla ‘’ orta sınıf’’ın paramparça oluşuna tanık olacağız, buysa her türden despotik siyasi eğilimlerin ortaya çıkmasına neden olacak.
2.4.krizi bekliyormuşcasına ‘’ kapitalizmin yeniden dizaynı ‘’ çokca söylemin kilit taşı oldu.oysa dünyada 21 nace sınıflaması içindeki sektörü ‘’ karşılıklı bağımlılığın ‘’ tepe noktası olduğu yerdeyiz.
örnek : 7,4 milyar insanın 4 / 5 ‘i kendi ülkesi dışında üretilen gıdayı yiyiyor.kendi kendine yeterlilik mümkün olur mu ?
2.5.geçen yüzyılda toprağa gömdüğümüzü sandığım ‘’ kendi kendine yeterlilik ‘’, ‘’ulusal kalkınma ‘’ ya dönmek, her günden fazla gündemde . oysa artan korumacılık hem dünya ticaretinin hacmini hem refahımızı daraltayacak mı ?
ama tekraren normal hale dönemeyiz,çünkü sorun normal halin kendisiydi…
dijital düzenin egemenleri olan plüto- otokratlar, yani yeni sömürgeciler, corona döneminde mars fethinin ilk ayağı olan uzay yolculuğuna başladılar. nasa özelleştirilince uzay artık bir piyasa, hedef yeni-yeni koloniler oluşturmak.
ama bu prof. braudel tasniflemesiyle 10.000 yıllık insanlık tarihinin içinde sadece 20 yıla dayanan 4. endüstri devrimi ya da siber- fizik çağ, bana göre korku çağının ( annus harribilis ) ‘’yok uluslu şirketleri’’ demokrasi dışında, hak-hukuk gözetmeyen yepyeni sistemi oluşturuyor. merak edenleri uber’leştişrilen bu sistemi ken loach ‘ın ‘’ sorry we missed you ‘’ filminden izleyebilir. bir tek adı ‘’libra’’ olan paralarını emisyona sürme işi kaldı.
bu yüzden gündemimiz salgın öncesiyle ‘’ aynı ‘’ ama daha acil…
1-yok uluslu şirketlerin transfer fiyatlandırması yönteminin kaldıracını kırmalıyız, bu misyon oecd gündeminde, bu ertelenmemeli.
2-büyük bir şirket dökülmesi dönemi yaşayacağız. greenspan ‘in ilk kez kullandığı ‘’ rasyonel olmayan şişkinlikler ‘’ ( irrational exubarence ) örneği büyük şirketler iflas edecek, bu süreç kesintisiz sürmeli… aynı zamanda sistemin belkemiği olan kobi düzeninin sağlık içinde ayakta kalması için bizler, siz ydd ‘ciler o-dışı çünkü ‘’ yumurtaları aynı sepete koy ‘’ diyeceğiz, bitmedi ‘’ n. talleb ‘in ‘’ siyah kuğuyu bekle ‘’ diyeceğiz, çünkü ortada bir ‘’v’’ dönüşü olmaması kuvvetle muhtemel.
oecd‘nin 10.06 günü açıkladığı küresel raporu, dünya ekonomisini gergin ipte yürümeye çalışan ip cambazına benzetiyor.
ama en önemlisi dünyadaki mevcut işbirliği zemininin ‘’ büyük ayırışıma ‘’ dönüştüğüne dikkat çekiyor.
salgın sonrasında türkiye ekonomisi nerede duruyor ?
1.çalışma : yeldan / voyvoda
2.çalışma: ‘’covid’in tc eko.’ne etkileri ‘’ çalışmasında gsmh ‘da % 27 , istihdamda % 23 ( 12 milyon işsiz ) ve harcanabilir gelirde % 46 kayıp ( gerileme ) öngörüyor
rapor ne öneriyor ?
-yeni bir sanayi politikası ve odaklı bir kamu yönetimi politikası.
2.çalışma : tskb’ce ‘’ tc’nin direncini arttırmak ‘’ başlığını taşıyor. çalışma büyümede aşağı yönlü riskleri fazla buluyor.misyonu ‘’dipten çıkış bölgesini ‘’ terk etmek olarak yapıyor. tc ‘de sektörel nakit dönüşüm süresinin 480 güne dek yükseldiğini,kredilerin % 50 sinin kısa vadeli olduğuna dikkat çekiyor,bu nedenle kobi’lerin işletme sermaye gereğini ‘’ çok yüksek öncelikli ‘’ olarak tanımlıyor.
rapor ne öneriyor ?
-yarını kurmak için planlı finansman ve işbirliği..
ortak payda ne ? otomatik dengeleri ve rasyonel en iyilemeyi unutalım, kamu denilen aygıtı devreye alalım.
benim uyarım :ancak bunu yaparken thomas hobbes ‘in ‘’ cehennemdeki canavar ‘’dan esinleme olarak yazdığı ‘’ leviathan ‘’ ı yaratmadan, kısaca temel hakların korunduğu demokratik rejim sahası içinde kalarak, diyorum.
yanılıyor muyum ?
sonlandırıyorum :
yeni gündem keşke salt ekonomi olsa…
400 yılda yokolacak olan ağız bandları başlı başına da bir gündem.
ekonomi deyince küçük bir ayrıntı:fransa’da üst gelir gruplarına % 2 lik bir ek vergi 2 yıl için uygulandığında 100 milyar euro hasılat yaratıyor,bu da bir çok şeyi de çözüyor….
konuyu salt ekonomi perspektifinden almak ‘’kolaycılık ‘’ olmuyor mu ?
columbo ‘’ dedektif dizisi yeni çok popüler, ekranlardan eksik olmuyor ,ana oyuncusu peter falk( 1927-2011) aynı zamanda yapımcısı, bu dizinin farklılığını ‘’ benim katilimin kim olduğu baştan bellidir , sorun onun katilin nasıl yaptığını kanıtlamaktır ‘’ diyordu.
kapitalizm seni çok özlemiştik…
iyi ki bu 1. salgın dönemi bitti …
tüm haşmetinle aramıza yeniden geldin,hoş geldin…
eskiden 4 lastikli bir otomobilin nasıl seyredebileceğini anlatıyorduk, şimdi ise aynı otomobilin 3 lastikle, hendeğe yuvarlanmadan nasıl seyrini sürdürebileceğini, hem anlatmak zorundayız ,hem de kanıtlamak…
‘’siyah ördeği beklemeliyiz ‘’ derken, yönlendirdiğimiz , öncülük ettiğimiz şirketlerimize prof.arman kırman ‘ı anarak işletmelerimize 44 baskı yapmış olan ‘’ mor ineğin akıllısı ‘’ olun ve ‘’farklılaşın’’ diyeceğim.
20 .yy ‘ın en anlamlı feylozof ve yönetim bilimcisi profesör peter drucker ( 1909-2005), iktisatçılar için ‘’ titanik battıktan sonra geminin neden battığını anlatandır ‘’ diyor. bu yüzden ‘’ farklılaşın ‘’ demek yetmiyor, ‘’ farklılaşma yolunu göstererek bu süreçte onlarla birlikte yatmak / kalkmak ‘’ gerekiyor. yeni dönemde y ve z kuşağı işsizliğinden sonra, şimdi bir de ‘’covid-19 işsizliği’’ ile yüzleşeceğiz,bu çok yakındır.
evet, bu ‘’ucuz ‘’dönem artık bitti,’’değişen’’ bu…
paraları daha zor kazanacağız,yeni dönemin en önemli farkı ‘’ yeni gerçek ‘’ bu…
üstelik fırsatların ’’çok’’ olduğunu hiç sanmıyorum.
tehditler fırsatlardan çok ama çok fazla..i
ama bir uyarı : yeni normal derken eski annormale dönme şansımız yok.
Bütün bunları ‘’ nefes alamadığımız ‘’* bir dönemde yapacağız.
fransız akademisi ‘nin onursal üyesi edhem eldem ‘in önerdiği gibi açıklamaktan çok anlamaya,cevaplardan çok sorular sorsak iyi olacak…
——————
*haziran 2020 ‘de öldürülen afro- amerikalı george floyd‘un son sözleri…
No Comment! Be the first one.